احیای سنت محرمی " مجمع دهی" در کانون ولایت لنگرود
به گزارش روابط عمومی ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور از استان گیلان، « مجمعدهی» آیینی سنتی و مذهبی است که در دهه اول محرم همزمان با مراسم علمبندی در گیلان به ویژه روستاهای شرق استان(لاهیجان و لنگرود) آغاز میشود و آغاز سوگواری این ماه است.
" مجمع دهی" سبکی سنتی در پذیرایی از مهمانان حسینی با محوریت مساجد است که از شب اول محرم آغاز شده و تا یازدهمین شب محرم ادامه دارد و بعد از پایان دهه اول محرم فقط پنجشنبههای ماه محرم و صفر در مساجد برگزار میشود.
در این آیین محرمی، سوگواران حسینی بعد از اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء، بر سر مجمعهایی(سینیهای بزرگ مسی) که توسط زنان محل آماده شده، گرد هم آمده و اطعام می شوند.
پلوی محلی با فسنجان، مرغ، شیرین خورشت و کوکوی محلی پای ثابت اطعام سنتی در مساجد است و زنان از بعدازظهر شروع به آشپزی کرده و بعد از شنیدن اذان از گلدستههای مساجد، غذای طبخ شده را درون قابلمههای کوچک ریخته و در مجمع قرار میدهند و آماده رفتن به مسجد میشوند.
در گذشته زنان و امروزه بیشتر مردان این مجمعهای حاوی غذاهای محلی را روی سر گذاشته و به مسجد تحویل میدهند تا به وسیله این غذاها عزاداران حسینی اطعام کنند. هر خانواده عهدهدار پذیرایی از سه الی چهار عزادار حسینی در مساجد است.
مجمعها در صفوف منظم در مسجد چیده شده و عزاداران بعد از افامه نماز، دور مجمعها نشسته و مهمان مردم روستا میشوند. بعد از صرف غذا و جمعآوری مجمعها، دوباره به منزل بازگردانده شده تا آماده پذیرایی در شبهای بعد شوند.
با گذشت زمان، این سنت زیبای محرمی در حال فراموشی است و در مساجد شهری اثری از آن دیده نمیشود و در مساجد روستایی نیز کمرنگ شده و به مانند قبل نیست. اما کانون فرهنگی هنری ولایت مسجد جامع ملاط لنگرود با اجرای طرح " غذای نذری" در تلاش برای احیای آن است.
نویدی فعال فرهنگی کانون ولایت و مسئول برنامههای ماه محرم کانون گفت: در راستای احیای سنت زیبای مجمع دهی در ایام دهه اول محرم، طرح غذای نذری اجرا میشود.
وی با بیان اینکه این طرح به مدت ۱۰ شب در مسجد جامع ملاط انجام میشوداذعان کرد: در تلاشیم تا با اجرای این طرح این سنت دیرینه را با مشارکت مردم و به شیوه سنتی خود احیا کنیم.
نویدی از کمرنگ شدن این سنت در بسیاری از روستاهای شرق گیلان خبرداد و اذعان کرد: خانوادههای قدمی تعصب خاصی به اجرای این سنت دارند که در بین جوانان کمتر دیده میشود.
وی با بیان اینکه در گذشته چندین نوع غذا طبخ و در مجمعها راهی مسجد میشد اذعان کرد: با توجه به شرایط اقتصادی از خانوادهها خواستیم یک نوع غذا پخته و در مجمع قرار دهند و از استفاده از ظروف یکبار مصرف هم خودداری کنند.
نویدی در پایان خواستار توجه بیشتر مردم به اجرای سنتهای محرمی شد و گفت: محرم و عاشورا دارای جایگاه خاص و برجستهای در فرهنگ دینی ما و زمینهساز مجموعهای از سنتها و مراسمهایی است که در گوشه گوشه کشورمان اجرا میشود و باید احیا شده و به نسلهخای بعد منتقل شود.